zondag 16 juli 2017

Subtiel verschil


Net als je denkt de nuances van het Italiaanse leven onder de knie te hebben, ga je toch weer een beetje de mist in. Dat overkwam ons laatst bij de selectie van het juiste broodbeleg.

Om het niet moeilijker te maken dan het was: we waren op zoek naar jam en stuitten op de kwaliteitsproducten van het merk Le conserve della nonna. Niets mis mee. Dus gingen we over tot de aanschaf van een potje Amarene-jam. Amarene zijn, zoals bekend, kersen met een ietwat bittere smaak, en dat geeft de jam net een tikkeltje extra. Tevreden keerden we huiswaarts.

Tot onze teleurstelling vonden we de amarene niet in herkenbare vorm in de jam terug, toen we er een paar fette biscottate mee besmeerden. Het was een soort egale pasta (een beetje als in de vreselijke kleine kuipjes hoteljam van het merk aardbei, waarbij sprake is van een soort glibberige suiker met een kleurtje die nergens op lijkt), zij het gelukkig wel met de smaak van bittere kers. “Oma, wat maak je ons nou”, was de gedachte die spontaan in ons opkwam, en we bestudeerden het potje jam nog uitgebreider dan in de winkel. Daar onthulde zich het subtiele raadsel: we hadden Composta di Amarene (65%) aangeschaft, en dat is toch iets wezenlijk anders dan Confettura. Weer wat geleerd!

Bij onze volgende aanschaf van een potje jam, dit keer het huismerk van een bekende supermarktketen, letten we goed op dat we daadwerkelijk Confettura aanschaften. Een ezel stoot zich… We kwamen dan ook thuis met een potje confettura extra. Als we iets doen, doen we het goed. Tot we, vlak voor het openen op de verpakking de volgende tekst tegenkwamen: L’immagine constituisce un semplice suggerimento di presentazione. Toen sloeg weer even de twijfel toe. Gelukkig was toch sprake van jam volgens het boekje (ons boekje, in dit geval). De stukjes amarene waren goed herkenbaar, en eveneens in de juiste mate kauwbaar. Maar we blijven ons afvragen wat met die waarschuwende tekst wordt bedoeld. Het is niet uitgesloten dat we toch een fijne nuance hebben gemist!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten