zondag 9 oktober 2016

PollenzoPollenzo is een klein plaatsje in Piemonte in de buurt van Bra (dat weer in de buurt van Alba ligt), al in de tweede eeuw voor Christus ontstaan en ook nog eens de plaats waar op 6 april 402 de Romeinse generaal Flavius Stilicho de Visigoten van Alarik versloeg in een stevige veldslag. Tegenwoordig ontleent het zijn faam aan iets heel anders.

Overigens moeten we in dit kader niet denken dat Stilicho hoogstpersoonlijk de vijand in de pan hakte. Het echte werk liet hij natuurlijk over aan zijn voetvolk, of in dit geval zijn paardvolk van de cavalerie. Generaals sterven, zo zegt het spreekwoord, in bed. In zijn geval als gevolg van onthoofding, in Ravenna op 22 augustus 408. Het zit niet altijd mee in het leven.

Aan de veldslag van Pollenzo (de rijmende Romeinse dichter en senator Claudianus wijdt er, betaald door Stilicho, in zijn De Bello Gothico nog een vijftal verzen aan) zat trouwens een luchtje. Het was geen fair play van de kant van de Romeinse generaal. Die dag was het namelijk Pasen en dan vochten christenen niet. De Visigoten waren als Ariaanse christenen net aan de mis begonnen toen ze door de Romeinse hulptroepen op de flank werden aangevallen. Dat waren heidense Alanen en die hoefden van Stilicho niet naar de kerk.

Hoe dan ook: het Romeinse verleden is in Pollenzo nog altijd aanwezig in de vorm van de restanten van een amfitheater. Dat is overigens voornamelijk een diepe kuil in het midden van het dorp. De vorm van het amfitheater blijft herkenbaar doordat, net als bij het Piazza dell'Anfiteatro in Lucca, huizen op de fundamenten van de oude tribunes zijn gebouwd. In de historische resten van de arena worden nu voornamelijk tomaten verbouwd.

Neogotische baksteen
Neogotische kerk
Neogotisch interieur met Franse invloeden

In de negentiende eeuw namen de neogoten Pollenzo in. Dat is een ongelooflijk flauwe woordspeling, maar feit is wel dat Pollenzo sinds die tijd beschikt over een curieuze neogotische kerk, gelegen aan een monumentaal plein waaraan zich eveneens vanaf 2004 Pollenzo’s grote trots bevindt, de Università degli Studi di scienze gastronomiche. 

Pollenzo is, met andere woorden, het walhalla van de slow food beweging, de heilige graal van het langzame eten. Er is dan ook sprake van een Manifest van Pollenzo, waarin de onvoorwaardelijke liefde voor de gastronomie wordt beleden. 

De plek van de langzame lunch
Dat hebben we licht uitgeprobeerd met een langzame lunch in het café van het hotel dat in de universiteitsgebouwen is ondergebracht.

Het meest intrigerende in het hele complex is zonder meer de Banca del Vino waarin, naar eigen zeggen, het historisch geheugen van de Italiaanse wijn wordt opgebouwd door de beste wijnen van het schiereiland te selecteren, op te slaan en te bewaren. Nu gaat wijn op een bepaald moment onherroepelijk bederven, dus dat bewaren moet je niet al te strikt doorvoeren, denken wij zo. Gelukkig bestaat ook de mogelijkheid om de wijnen te proeven. Jammer genoeg had in ons geval de bank net middagpauze. En evenmin hadden we eraan gedacht te onze aanwezigheid vooraf te melden.

Maar we gaan vast en zeker, na een deugdelijke prenotazione, een keertje terug om ons uit het productaanbod van meer dan 300 kwaliteitsbedrijven  te laten verrassen door een mooie selectie van maximaal vijf van de (h)oudbare wijnen die in de bank liggen opgeslagen. Vijf is het maximale aantal dat je mag proeven, want dronkenschap wordt in de bank niet getolereerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten