zondag 9 september 2012

Preparare un buon caffè

Of het door de crisis komt, valt niet met zekerheid te zeggen. Al verschijnen er wel verontrustende berichten in de media dat een groeiend aantal Italianen uit geldgebrek afziet van het dagelijkse tochtje naar de bar. Vermoedelijk heeft ook de tijdgeest er mee te maken. Laten we het houden op een combinatie van beide: van een generatie opgegroeid met de vanzelfsprekendheden van Dolce Gusto, Iperespresso en Modo Mio, of hoe al die krengen van volautomatische cupjeskoffiemachines ook mogen heten. De wereld van George Clooney, zogezegd, door de barre economische tijden voor grote groepen steeds minder haalbaar. En dan moet de koffie weer ouderwets handmatig worden gezet, maar hoe doe je zoiets in hemelsnaam?
 
Met de moka natuurlijk, dat handige apparaatje waaraan we al eerder, op 9 juli 2011, een bericht wijdden. Maar de moka kent nu eenmaal geen handige druktoetsen, en dan sta je daar als moderne jongere met twee linkerhanden. Om de nieuwe generatie niet geheel verloren te laten gaan, heeft de supermarktketen Bennet op zijn pakken gemalen koffie nu een heuse koffiezetinstructie opgenomen (PREPARARE UN BUON CAFFÈ). Om als Droomhuisitalie ook de Nederlandstalige markt van dienst te zijn, geven we hier een vertaling.
 
Met een accurate uitvoering, zegt Bennet om ons aan te moedigen, zijn werkelijk buitengewone resultaten mogelijk:
  • Een goede kwaliteit water gebruiken (indien noodzakelijk naturel mineraal bronwater). Vul het waterreservoir van de moka tot net onder het ventiel
  • Vul het koffiefilter met behulp van een kleine lepel en zorg er hierbij voor dat je de koffie niet te hard aandrukt.
  • Maak de rand van het koffiefilter goed schoon om te voorkomen dat de rubberen sluitring beschadigd raakt en maak de moka goed dicht.
  • Plaats de moka op het kleinste gaspitje en laat de koffie langzaam opkomen zodat de smaak behouden blijft.
  • De koffie mag niet aan de kook komen en dient, alvorens te worden uitgeschonken, in de moka zelf gemengd te worden.
  • Maak de moka zorgvuldig schoon na elk gebruik. Het is aan te bevelen de koffiedrab niet in de moka achter te laten. Was met warm water (vermijd hierbij het gebruik van schoonmaakmiddelen) en laat de moka drogen.
  • Vervang regelmatig het filter en de sluitring om te bevorderen dat de moka ‘efficient’ blijft functioneren.
Met zo’n toelichting moet het kunnen lukken. Voor de echte koffie-dummy (dan wel voormalige gebruiker van een superapparaat) zij er hier nog bij vermeld dat het aanbeveling verdient om te werken met gemalen koffie. Niet voor niets komt bovenstaande gebruiksaanwijzing van een pak caffè macinato.
 
Ook cappuccino maken kan handmatig met behulp van een steelpannetje en een ouderwetse garde. Het beste resultaat krijg je met gesteriliseerde melk. Zo zie je maar, goede koffie blijft zelfs bereikbaar als je uit pure nood je koelkast hebt moeten verkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten