zondag 25 oktober 2015

Tartufato

Resultaat van de truffeljacht
Dames en heren, we hebben ze! Meteen het einde van een zekere onzekerheid. We zijn met Luigi in de auto met klanten onderweg om enkele huizen te bekijken als het bericht binnenkomt. Niet helemaal in de vorm van een persconferentie, maar op de smartphone verschijnt wel een foto waarop de slachtoffers staan afgebeeld. Beter bewijs lijkt niet mogelijk.

De dag ervoor hadden we het er al even over gehad: het eten van truffels, exquise lekkernij in de oktobermaand. Truffels (tartufi), is dat niet het exclusieve voorrecht van Toscana (waar de zwarte truffel floreert) en Piemonte (waar Alba de hoofdstad is van de nog exclusievere witte truffel)? Dat blijken we toch verkeerd te zien. Ook in de valleien van de Taro en de Ceno is de truffel in opmars. En als de vrienden van bar/pizzeria Speedy in Bedonia morgenochtend de juiste paden inslaan is het ’s avonds truffeltijd.

Dus voegen we ons na een dagje rondrijden en huizen laten zien bij onze makelaarsvrienden (en vrouwen, en kinderen) om eens helemaal los te gaan op truffels. Of we ze in Nederland ooit eten? Het staat ons niet bij dat ooit gedaan te hebben. Komen ze dan niet in Nederland voor? We kunnen ons niet herinneren ze ooit tegengekomen te zijn, behalve in chocoladevorm. Wanneer het de laatste keer was dat we ze gegeten hebben? We pijnigen onze hersens. Waar was dat ook al weer? En hoeveel jaar geleden? We komen niet veel verder dan die keer in Arezzo, op de dag dat daar de Mille Miglia voorbijkwam. En dat was een hoeveelheid truffel waarvoor je een vergrootglas nodig had.

Polenta met truffel
Dat vergrootglas blijkt dit keer niet nodig. De gehele maaltijd wordt voorzien van royale hoeveelheden truffel. En vers nog bovendien. Hoe vaak kom je het tegen dat de truffels ongeveer direct (om niet te zeggen stante pede)  vanuit de aarde op je bord belanden? Als antipasto worden we voorzien van polenta met truffel. Heerlijke polenta trouwens, zo subtiel en sappig hebben we het nog nooit gehad. En de verse truffel is daarmee bijzonder aardig in gesprek geraakt. Zo aardig zelfs, dat we in culitaal dreigen te verzanden en flauwe woordspelingen gaan gebruiken om onze ervaringen te beschrijven.

Tagliatelline met truffel
Daarna volgen de primi en komen achtereenvolgens grote schalen puik gemaakte tagliatelline met tartufo en gnocchi met tartufo onze kant op. Het kan niet op! Vervolgens gaat het gewoon door met de secondi. Het geeft niet wat (de carne cruda slaan we over), als er maar truffel overheen kan. Alleen het toetje (in ons geval semifreddo met chocola) weten we tartufovrij te houden.
Gnocchi met truffel

Spiegelei met truffel
En of we ons wel bewust zijn, zo wordt er gemijmerd bij de koffie, dat in de streek ook andere bijzondere paddenstoelen de aandacht meer dan waard zijn. Hebben we al eens het genoegen gehad om kennis te maken met de prugnoli? Ook die zijn niet te versmaden, maar daarvoor moeten we nog even wachten tot begin mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten