donderdag 30 september 2010

Castello di Belgioioso revisited in cyberspace

Je hebt de echte wereld, en je hebt zijn digitale variant (cyberspace, second life, of hoe je het ook wilt noemen) waarin alles virtueel is, en anders, en totaal afwijkend van wat je zelf hebt waargenomen. De moderne mens stapt niet meer in zijn auto om een kasteel te bezoeken, maar neemt de kortste route om het allemaal te bekijken via streetview op Google Maps, waar je op een zonnige dag op je gemakje langs het Castello di Belgioioso kunt scrollen.

Op het wereldwijde web is het Castello trouwens geen vervallen tent waar de luiken van afvallen en de muren op het punt staan te desintegreren, maar een droomkasteel dat de stoutste verwachtingen overtreft. Dat moeten we tenminste afleiden uit de schitterende website waarin de voortreffelijkheden van het Castello worden aangeprezen. Het Castello di Belgioioso blijkt niet alleen een centrum van kunst en cultuur vol met interessante manifestaties om je vingers bij af te likken, maar het is zelfs meer dan dat, en wel “een droom van oudsher, waar de tijd heeft stilgestaan: de somptueuze salons van het kasteel zijn de ideale locatie om te trouwen”. En dat lijkt (virtueel!) niets te veel gezegd. In een slide-show met prachtige foto’s zien we hoe het huwelijk zich voltrekt. De jaguar die zachtjes komt aanrijden. De bevallige bruid, licht huiverend door het droomdecor. De rijke dis. Het uitgelezen gezelschap bruiloftsgasten. Te veel om op te noemen. Te mooi om waar te zijn.

Nu snappen we ook waarom in het echte leven het Castello voor ons gesloten bleef: we waren niet sprookjesachtig genoeg. En we weten eveneens wat je moet doen om toegang tot het luxe interieur te verkrijgen: gewoon even willen gaan trouwen als je in de buurt bent en een uitstapje wilt maken. Een kleine moeite met een rijke beloning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten