dinsdag 24 augustus 2010

Bananen

Ik heb nooit een Italiaan een banaan zien eten. En ook in de Italiaanse keuken komen bananen, voor zover mijn kennis reikt, eigenlijk niet voor. Hoe komt het dan dat het Italiaanse marktwezen zo ongeveer gefundeerd is op de banaan? Nou ja, niet zozeer op de banaan zelf, als wel op de bananendoos. De bananendoos, een universeel ontwerp dat zowel de producten van de firma Dole, de firma Chiquita als die van andere in de marge van de geschiedenis opererende bananensoorten van verre landen onze kant op transporteert. De doos die eveneens gebruikt wordt om zowat alle producten die op de markt worden verhandeld te omhullen, te beschermen en te vervoeren.

Waar je ook kijkt, de markt is ervan vergeven. Bananendozen vol spijkerbroeken, lingerie, schoenen, overhemden, spulletjes voor in en om het huis, gordijnen en vitrages (hier tenda geheten) en ga zo maar door. En niet alleen de reguliere dag- en weekmarkt, ook de toeristenmarkt voor antiek en brocanterie brengt zijn spullen en prullen (Mariabeelden, oude etsen, verroeste deurknoppen, 78 toeren platen) in bananendozen tot ons. Waar komen al die dozen vandaan? Wie heeft zich ooit over de bananen ontfermt die oorspronkelijk de dozen bevolkten? Bestaat er een kartonindustrie die zich toelegt op de productie van bananendozen voor universeel gebruik? Kunnen we nog handelswaar vertrouwen dat niet in bananendozen tot ons is gekomen?


Bij het sluiten van de markt wordt de macht en magie van de bananendoos pas echt duidelijk. De aandacht wordt afgeleid door een goedlachse Noord Afrikaan (recent overgevaren en onder aan de ladder van zijn nieuwe leven op de markt begonnen met de verkoop van groenten en fruit) die zorgvuldig achtergelaten kleine doosjes van merknectarines stapelt om morgen zijn eigen koopwaar te upgraden. Waarom stopt daar onopvallend een gloednieuwe Alfa van een mooi type, waaruit schielijk een tweetal goeddoorvoede en goedgeklede mannetjes stapt? Waarom verschijnen uit het niets nog meer goeddoorvoede en goedgeklede mannetjes die haastig de bijeengesprokkelde bananendozen in de achterbak plaatsen? In welke hoogwaardige bedrijfstak zullen deze dozen vanaf morgen dienst gaan doen?

De kracht van de bananendoos is ongekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten