Hoewel we als Droomhuis Italië mogelijk iets aan onze timing moeten
doen, willen we het hier, op deze plaats, op dit moment, toch weer even over
Prosecco hebben. Voor het feestelijk ontkurken tijdens de jaarwisseling komt
het weliswaar als mosterd na de maaltijd. Maar voor je het weet is het jaar
voorbij en heb je een nieuwe kans. En je kunt natuurlijk ook het hele jaar door
bollicine drinken.
In april 2016 deden we wat alarmerig over een nakend Prosecco-gebrek. Echte Prosecco
heeft een beperkt terroir, dus op
enig moment is de koek op. Dat de praktijk zich wel eens weinig van een theorie
blijkt aan te trekken, is mogelijk ontnuchterend, maar feit blijft wel dat tot
nu toe van een Prosecco-gebrek geen sprake is geweest. Hoe komt dat?
Waar handel is, worden
mogelijkheden gezien, zoveel is wel duidelijk. Prosecco piekt als nooit
tevoren. Als het een beetje meezit is het Prosecco-gebied binnenkort
Unesco-werelderfgoed (daar wordt aan gewerkt), en daarna kun je dus ook nog eens
cultureel verantwoord aan de pimpel.
Van verschillende kanten is
gewezen op de intensivering van de Prosecco-teelt (of eigenlijk die van de
glera-druif, want daar wordt de Prosecco van gemaakt). Werkelijk elk vrij
stukje in de betreffende negen provincies is de afgelopen jaren met
glera-druiven beplant, van wegbermen tot oprijlanen. Het idee dat de beste
hellingen de beste wijn opleveren is hierbij losgelaten, want als de markt
Prosecco vraagt, dan zal ze ook Prosecco krijgen.
Moeten wij dat erg vinden? Niet
als je vindt dat de markt altijd gelijk heeft. Wel als je lekkere wijn een
beetje belangrijk vindt en geen bocht wilt drinken. Gelukkig heeft de
kwaliteitskrant La Repubblica de
helpende hand uitgestoken en ons een fijn lijstje ter hand gesteld van wijnbedrijven
die er in dit verband toe doen. Zodat we de bokken van de schapen kunnen
scheiden. Klik
hier om de lijst in te zien.
Het beste is natuurlijk om ter
plekke naar Noordoost Italië af te reizen en bij de betreffende bedrijven
persoonlijk de gewenste hoeveelheid op te halen, maar dat zit er niet voor
iedereen in. Daarom hebben we ons als Droomhuis Italië ook even de vraag
gesteld of deze Prosecco-lijst praktisch nut heeft. Anders gesteld: of je op
basis van de lijst in Nederland terecht kunt met jouw bestelling.
Het antwoord op deze vraag is: ja.
Dat doen we op basis van een beperkte steekproef, maar alleen daar blijkt al
uit dat we in Nederland niet hoeven te wanhopen. Het merk Andreola is
bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Tannico,
het merk Astoria (wat een stelletje kakkers, overigens) op verschillende
adressen en het merk Bortolin bij FriulVin.
Daarna hebben we het uitzoekwerk
gestaakt, want het was tijd voor een slokje. Maar, hoe dan ook: 2018 kan een
bruisend jaar worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten