maandag 1 januari 2018

ProseccoHoewel we als Droomhuis Italië mogelijk iets aan onze timing moeten doen, willen we het hier, op deze plaats, op dit moment, toch weer even over Prosecco hebben. Voor het feestelijk ontkurken tijdens de jaarwisseling komt het weliswaar als mosterd na de maaltijd. Maar voor je het weet is het jaar voorbij en heb je een nieuwe kans. En je kunt natuurlijk ook het hele jaar door bollicine drinken.

In april 2016 deden we wat alarmerig over een nakend Prosecco-gebrek. Echte Prosecco heeft een beperkt terroir, dus op enig moment is de koek op. Dat de praktijk zich wel eens weinig van een theorie blijkt aan te trekken, is mogelijk ontnuchterend, maar feit blijft wel dat tot nu toe van een Prosecco-gebrek geen sprake is geweest. Hoe komt dat?

Waar handel is, worden mogelijkheden gezien, zoveel is wel duidelijk. Prosecco piekt als nooit tevoren. Als het een beetje meezit is het Prosecco-gebied binnenkort Unesco-werelderfgoed (daar wordt aan gewerkt), en daarna kun je dus ook nog eens cultureel verantwoord aan de pimpel.

Van verschillende kanten is gewezen op de intensivering van de Prosecco-teelt (of eigenlijk die van de glera-druif, want daar wordt de Prosecco van gemaakt). Werkelijk elk vrij stukje in de betreffende negen provincies is de afgelopen jaren met glera-druiven beplant, van wegbermen tot oprijlanen. Het idee dat de beste hellingen de beste wijn opleveren is hierbij losgelaten, want als de markt Prosecco vraagt, dan zal ze ook Prosecco krijgen.

Moeten wij dat erg vinden? Niet als je vindt dat de markt altijd gelijk heeft. Wel als je lekkere wijn een beetje belangrijk vindt en geen bocht wilt drinken. Gelukkig heeft de kwaliteitskrant La Repubblica de helpende hand uitgestoken en ons een fijn lijstje ter hand gesteld van wijnbedrijven die er in dit verband toe doen. Zodat we de bokken van de schapen kunnen scheiden. Klik hier om de lijst in te zien.

Het beste is natuurlijk om ter plekke naar Noordoost Italië af te reizen en bij de betreffende bedrijven persoonlijk de gewenste hoeveelheid op te halen, maar dat zit er niet voor iedereen in. Daarom hebben we ons als Droomhuis Italië ook even de vraag gesteld of deze Prosecco-lijst praktisch nut heeft. Anders gesteld: of je op basis van de lijst in Nederland terecht kunt met jouw bestelling.

Het antwoord op deze vraag is: ja. Dat doen we op basis van een beperkte steekproef, maar alleen daar blijkt al uit dat we in Nederland niet hoeven te wanhopen. Het merk Andreola is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Tannico, het merk Astoria (wat een stelletje kakkers, overigens) op verschillende adressen en het merk Bortolin bij FriulVin.

Daarna hebben we het uitzoekwerk gestaakt, want het was tijd voor een slokje. Maar, hoe dan ook: 2018 kan een bruisend jaar worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten