vrijdag 23 juni 2017

Zeg het met bloemenSommige dingen zijn best lastig bij te houden. Zo gaan heel wat katholieke feestdagen aan ons voorbij. Dat is dan weer een gemiste kans om dichterbij de Italiaanse volksaard te komen. Maar ja, je kunt niet alles hebben. En verder doen we op onze eigen bescheiden wijze ons best.

Zo waren we ons eigenlijk nauwelijks bewust van het feit dat Papa Francesco eigenhandig besloten had de feestelijkheden ten behoeve van Corpus Domini naar de zondag te verplaatsen, waar daar traditioneel de donderdag voor is ingeruimd. Terwijl de traditie al stamt uit het eerbiedwaardige jaar 1246, toen in Luik een zustertje het op haar heupen kreeg. En de hele boel een paar jaar later in de nasleep van het wonder van Bolsena in 1263 werd geglobaliseerd. Dat ontlenen we allemaal aan de webpagina’s van de Famiglia Cristiana (op internet is alles te vinden), maar om te denken dat de zaken hiermee duidelijk worden is iets te veel gevraagd.

Hoe dan ook: nietsvermoedend reden we op zondag 18 juni naar het sympathieke plaatsje Sassello (waar altijd wel reuring is) en daar bleken we net een aantal uren te laat voor de heilige mis ter gelegenheid van deze gedenkwaardige traditie. We hebben er niet te lang om getreurd. Sassello had gelukkig de gelegenheid aangegrepen om zich helemaal in de bloemtapijtjes te steken, en die waren gewoon nog te bewonderen. Dat heet de Infiorata del Corpus Domini, een soort katholiek bloemencorso. De bijgaande foto’s geven een paar schattige hoogtepunten. Volgend jaar is er weer Corpus Domini, maar dan op 3 juni. Wie weet zijn we dan op tijd om alles echt goed mee te maken. En steekt Sassello zich wederom in de bloemetjes.

de PAPA in gebed bij een torentakken aan de muren voor een groen effectGeen opmerkingen:

Een reactie posten