zondag 14 mei 2017

RijstOmdat we in Italië een beetje de vinger aan de pols willen houden, en ook wel eens onderweg zijn namen we recent op de A1 de afrit naar de Area Servizio Secchia Ovest vlakbij Modena.

De A1 heeft tussen Modena en Bologna twee maal vier rijbanen. Italianen hebben de verbluffende gewoonte om de toename van het aantal rijbanen meteen te neutraliseren door aangepast weggedrag. Concreet komt dat erop neer dat de twee meest rechtse banen min of meer gereserveerd zijn voor vrachtauto’s, zodat voor personenauto’s maximaal twee banen overblijven. Zo blijft het allemaal lekker overzichtelijk. Of het ook helpt meer voertuigen goed te laten doorrijden is een andere zaak.

Maar daarover gaat dit bericht niet. We namen dus de afrit naar de Area Servizio Secchia Ovest. Het doel was een kopje koffie en een hapje om de ergste trek te verhelpen, maar we kwamen terecht in een totaalervaring van EATALY, de modernistische propagandist van het Italiaanse eten. EATALY vind je gewoonlijk in een beperkt aantal mondiale metropolen als tempels van de Italiaanse eetcultuur. 

Normaal gesproken verwacht je langs de snelweg een Autogrill, dus dit was totaal andere koek. Probeer dan maar eens als automobilist het tempo erin te houden. Hooguit tien minuten binnen en dan weer verder. Op de begane grond verdwaalden we nu tussen allerlei winkelachtige dingen en toonbanken voor de snelle trek. Op de eerste verdieping een keur aan restaurants, waaronder gelegenheden die de PIZZE VAN EATALY wensten uit te serveren. Ooit, als we nog eens die kant opgaan en ruim de tijd kunnen nemen, zullen we de trap opgaan.

Riso Ermes, lekker rood.  
Dit keer beperkten we ons tot de surrogatieve handeling door een speciaal artikel aan te schaffen dat je in geen enkel ander wegrestaurant tegenkomt en dat ons mee zal nemen in de unieke smaken van het onvervalste Italiaanse culinaire gebeuren. En zo belandden we in de auto met een pondje vacuüm verpakte Riso Ermes, een riso integrale ed aromatico met een rode kleur.
Niet zomaar een rijst, maar volgens de prachtige website http://www.risoermes.it/ een goede rijst, van de hoogste kwaliteit en met een delicaat aroma, geteeld met respect voor het milieu en ook nog eens gegarandeerd 100% Italiaans. Italianen weten het gewone heel bijzonder te maken.

En het bedrijf waar de rijst vandaan komt is ook al ongelooflijk geweldig, als je de website http://www.risodelfalasco.it/ mag geloven. Rijst verbouwen is een ware kunst, dat wordt maar weer eens duidelijk. Onze familie, zo lezen we, houdt zich al generaties lang bezig met het onderzoek naar en de selectie van nieuwe en beter variëteiten rijst, waaronder de Venusrijst, de eerste zwarte aromatische rijst in Europa, de rode volkorenrijst Hermes en de aromatische Apollo. Je spulletjes naar Griekse goden vernoemen, dat klinkt toch meteen heel wat beter dan Bintje, Eigenheimer en Opperdoezer Ronde.

Zwarte Venusrijst, al redelijk mainstream.
Best lekkere rijst overigens. Dat geldt ook voor de Riso Venere, maar die is al redelijk mainstream en in zo’n beetje elke supermarkt te verkrijgen. Het subtiele rode is, tamelijk exclusief, weer eens wat anders dan het traditionele wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten