zondag 14 februari 2016

Rik Rensen doet zichzelf te kort

Nauwelijks was de spreekwoordelijke inkt van het vorige bericht opgedroogd (waar we vertelden dat we tegenwoordig op ons vakantieadres WIFI hebben)  of daar viel het nieuwe nummer van het immer warmhartig op de menselijke buitenkant gerichte glimblad ITALIË  magazine op onze deurmat, waarin Rik Rensen vertelt dat hij maar weer naar het postkantoor gaat omdat zijn internetverbinding niet vooruit is te branden.

Nu heeft Rik zijn mooie vakantiehuis op zo'n tien kilometer hemelsbreed van het onze. Bij ons het straatje door de berg af, over de rivier zien te komen en dan zijn berg op. Wel een stukje klimmen, want zijn berg is een stuk hoger dan die van ons, maar echt ver weg kun je het niet noemen. Het is niet dat we op een heldere dag naar elkaar kunnen zwaaien, maar we hebben (op die zelfde heldere dag) wel uitzicht op dezelfde Torre Saracena

Dus als Rik bijvoorbeeld schrijft dat hij als gevolg van falend internet een bezoek gaat brengen aan het postkantoor van Acqui Terme dan voelen wij met hem mee. Een bezoek aan het postkantoor hebben wij ook wel eens gedaan, op een marktdag om de uitdaging nog wat groter te maken. Bij binnenkomst trek je een nummertje. In ons geval was dat 160. Kort daarop werd nummer 60 naar het loket geroepen. Toen we ons oor te luisteren legden vernamen wij dat het niet ongewoon is om op marktdag allereerst naar het postkantoor te gaan om een nummertje te trekken, vervolgens de markt te bezoeken en de boodschappen te doen, zeker een kopje koffie te drinken om een uur of elf, en daarna pas naar het postkantoor terug te keren. Je was dan nog ruim op tijd om niet je beurt te hoeven missen. Theoretisch werd het ook nog mogelijk geacht er een pranzo aan toe te voegen zo tegen een uur of twaalf, maar dat werd toch afgeraden om niet de kans te lopen dat intussen het postkantoor zichzelf had gesloten. Sindsdien gaan we, als dat nodig is, naar het uiterst overzichtelijke postkantoor van Cassine, waar we toch regelmatig langskomen op weg naar de autostrada.

Maar alleen als het echt nodig is, want inderdaad heeft in Italië de moderne tijd zijn intrede gedaan en kun je tegenwoordig via internet zelfs de grofvuilophaaldienst langs laten komen. Maar waar Rik koos voor een draadje uit het dal, opteerden wij voor een signaal uit de ruimte. Want je kunt natuurlijk wel, heel furbo, een gratis aansluiting bestellen die over grote afstand dient te worden aangelegd, maar daar weten Italianen wel raad mee. Die draad komt er, onore en bella figura staan elke andere uitkomst in de weg, maar of de bits en bytes ooit met voldoende snelheid getransporteerd gaan worden is natuurlijk een heel ander verhaal.

Op zich is het een leerzame ervaring om in te gaan op een aanbieding van Telecom Italia, die representant van het oude Italië. Maar waar een maandtarief van € 40 als een aanbieding wordt aangeprezen dient een mens gewaarschuwd te zijn. Het is dan beter de blik omhoog te richten (the sky is the limit) en te kiezen voor een moderne oplossing. Het is immers niet voor niets dat draadloos internet op het bergachtige Italiaanse platteland zo populair is. Overal zijn plaatselijke initiatieven om zendmasten te plaatsen die met kleine schotelantennes kunnen worden afgetapt. Dat wilden wij ook, maar de plaatselijke kerk bleek tussen ons huis en het signaal in te staan. Daarom kozen we voor  Open Sky internet via satelliet. Geen kerk die daar tussen kan komen.


En op het gevaar af dat we op sluikreclame overgaan. Via het nummer 0141-30002 komt een deskundig klein team vanuit Asti je tuin ingereden om de bijpassende schotel van kloek formaat te monteren en de verbinding te leggen. Daar zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar het werkt prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten