zondag 4 mei 2014

Zwijnen

De stelling dat wilde zwijnen het in Italië niet gemakkelijk hebben kan op zich niet onredelijk worden genoemd. Er wordt wat afgejaagd. Daar staat echter tegenover dat ook jagers (althans naar eigen zeggen) het evenmin gemakkelijk hebben in deze economisch barre tijden. Als we onze vrienden Rietje en Willem mogen geloven (inside information!) wordt het aanhouden van een jachtvergunning door het jagersvolk in toenemende mate onbetaalbaar geacht. Hier draait wederom de perfide staat (DIEVEN!) de eerlijke geweerdrager minimaal één poot uit. Dat sentiment laten we maar voor wat het is. Al denken we wel dat ook het bezit van een stel jachthonden niet geheel zonder kosten zal zijn.

We moeten echter niet denken dat de jacht zonder meer een wreed tijdverdrijf is waarin de wet van de jungle telt. Ook hier is sprake van normen en waarden, van regels en van verantwoord gedrag. Er dienen tenslotte geen onschuldige slachtoffers te vallen. Dat zal vermoedelijk de aanwezigheid verklaren van de prachtige nieuwe bordjes die we eind april in de bossen rondom ons huis aantroffen. Ruim op tijd nu we nog een hele zomer voor de boeg hebben. Je kunt als verantwoordelijk jagersvolk niet vroeg genoeg met waarschuwen beginnen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Met ons vieren hebben we de tekst goed op ons in laten werken: “Attentie? Mogelijke jacht op zwijnen aan de gang. Vanaf de derde zondag van september voor twee opeenvolgende weken op donderdag en zondag en vervolgens, tot de derde zondag van december, op woensdag, zaterdag en zondag. Wees, voor uw veiligheid, voorzichtig en draag kleding met een hoge zichtbaarheid.”

Duidelijk is dat we komende herfst in ieder geval altijd vier van de zeven dagen veilig zijn rondom ons huis. Maar wanneer begint de jacht nu eigenlijk precies? Telt, als vanaf de derde zondag van september voor twee opeenvolgende weken op donderdag en zondag gejaagd mag worden, de derde zondag van september dan mee, of wordt pas na de derde zondag op donderdag begonnen? En wat is er mis met de donderdag dat deze dag maar twee keer bruikbaar is?

Van een meer speculatief karakter is de vraag of zwijnen door dit soort mededelingen zouden kunnen zwijnen als ze konden lezen. Dit soort ideeën opent nieuwe perspectieven op het gebied van de evolutie van deze zoogdiersoort. Lezende zwijnen die een beslissend voordeel ontwikkelen ten opzichte van de niet lezende soortgenoten. En dus (survival of the fittest) een grotere kans hebben om te overleven. Wat vervolgens leidt tot het ontstaan van een steeds intelligentere zwijnenpopulatie die op enig moment ook de ratio van de jacht aan de orde zal gaan stellen. Als mensen immers jagen op zwijnen, wat verhindert dan het feit dat zwijnen jagen op mensen? In die zin valt de klacht van de jagers dat ze het niet gemakkelijk hebben wel te begrijpen.

Op het moment dat een zwijn een kledingwinkel binnenstapt en vraagt naar de collectie kleding met hoge zichtbaarheid zijn we pas echt gewaarschuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten