zondag 17 juli 2016

Ook weer opgelost!

Er zijn dingen waar je niet meteen bij stilstaat, en waarbij een antwoord evenmin direct voorhanden is. Daar kun je aan voorbij gaan. Dat leidt dan niet direct tot grote problemen, en vermoedelijk wordt ook de toekomst er niet ingrijpend door aangetast.  Maar je blijft wel zitten met een lacune in je kennis. En dat is toch jammer.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je op de autostrada rijdt en tot de conclusie komt dat je je geld thuis hebt gelaten? Blijven dan voor eeuwig de slagbomen gesloten bij het verlaten van de snelweg? Misschien geeft de informatieve website van de Italiaanse snelwegen antwoord op deze prangende vraag①, maar je kunt het ook gewoon een keertje uitproberen. Een soortement onderzoeksjournalistiek bedrijven, om het smeuïg uit te drukken.

Als Droomhuis Italië zouden we nooit op dat idee zijn gekomen. Bij ons is de portemonnee op elke Italiaanse snelweg altijd binnen handbereik, maar gelukkig hadden we recent gasten (hier voor het gemak aangeduid als de 2J’s) die elk vraagstuk met een open mind tegemoet treden en vanuit die instelling bij het verlaten der snelweg vast kwamen te staan. Derhalve kunnen we nu uit de tweede hand vertellen wat er in zo’n geval gebeurt.

Om de zaken niet spannender te maken dan strikt noodzakelijk: ook voor deze situatie is een standaard oplossing voorhanden. Je bent wat extra tijd kwijt, je krijgt een indrukwekkend ogende MANCATO PAGAMENTO mee, maar dan mag je gewoon verder. Wel met het verzoek om binnen twee weken alsnog te betalen, omdat anders il recupero forzoso del credito con l’aggravio delle relative spese suppletive gaat optreden,en dat wil een weldenkend mens tenslotte vermijden. En omdat, heel menselijk, ook rekening wordt gehouden met de onwetende buitenlander, word je zowel in het Italiaans als in het Engels uitgebreid gewezen op de aanwezige betaalmogelijkheden. Dat kan zowel bij een Punto Blu, alsook (want in Nederland zijn deze blauwe punten dun gezaaid) via internet of internetbankieren. Houd IBAN IT79M0616002800100000000398 voortaan scherp in de gaten!


Verdomd: het staat er nog op ook: https://www.autostrade.it/it/rmpp. Zelfs betaling via SisalPay (whatever that may be) is tegenwoordig mogelijk. Gezellig in de bar. In contanten, als je de portemonnee tenminste mee hebt genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten