donderdag 21 april 2016

Prosecco-gebrek?Hoewel wij in het algemeen de voorkeur geven aan een enigszins tijdloos laissez faire (overigens niet strikt Italiaans te noemen), voelen we soms behoefte om op de actualiteit te reageren. In dit verband kan het schokkende nieuws van een dreigend tekort aan de fris en fruitige bubbeldrank Prosecco niet onvermeld blijven. 

Dit nieuws pikten we vandaag op uit het treinkrantje Metro, onderweg naar het werk. En iedereen weet: als het in de Metro staat is er echt wel iets aan de hand. Lichte paniek, de komende maanden, zeker nu het terrasseizoen weer voor de deur staat. Dreigend schrijft de Metro (op pagina 14, maar toch!): “De vraag naar Prosecco overstijgt het aanbod. Het heerlijke alcoholische drankje mag maar in negen Italiaanse provincies worden gemaakt, waardoor producenten de vraag niet meer aankunnen.” Het beeld van overspannen producenten dringt zich op, gecombineerd met het al even schokkende beeld van licht hysterische meisjes op de Amsterdamse terrassen. OMG, geen Proseccooooooooooooooooooo!?!?!????!! 

Nostalgisch gaan we in gedachten terug in de tijd, zo omstreeks 2002, toen we ergens in de provincie Parma onze eerste Prosecco-ervaring opdeden en vervolgens bij de Ipermercato in de dichtsbijzijnde grote stad een aanbieding verzilverden met 12 flessen van een bijzonder goed spumerende soort. Topkwaliteit kon dat nauwelijks genoemd worden, maar je kon de kurk in de buitenlucht bijzonder hoog de lucht in laten ploffen. Dat waren tijden! Het nuttigen van Prosecco was een bezigheid met een licht snobistisch tintje. In Nederland hadden alleen hardcore Italië-liefhebbers er mogelijk van gehoord.

Toen heel Nederland een paar jaar later aan de Prosecco ging was de lol er een beetje af. Zeker vanaf het moment dat je, nauwelijks de drempel van een truttig restaurantje overschreden, al de vraag kreeg toegeworpen of je niet een glaasje Prosecco van het huis zou willen nuttigen. Hoezo van het huis? Alsof jullie daar in Medemblik (of Pannerden, for that matter) je eigen wijngaard hebben. Behoort Overijssel soms ook tot één van de negen bedoelde Italiaanse provincies? Na verloop van tijd ging de Prosecco ook wel wat vervelen. Zo bijzonder is het spul eigenlijk helemaal niet. Zoals overigens geldt voor het merendeel van de bubbelwijnen, waarin de bubbels de subtiliteiten van de smaak een beetje om zeep helpen. En bovendien wil je natuurlijk (nog steeds dat licht snobistische tintje) het liefst een beetje voor de grote massa uitdrinken. En de hoofdpijn voorkomen van gezelschap dat bij Italië alleen aan Toscane kan denken en spaghetti met een mes in hapklare brokken wil opdelen.

Maar genoeg geklaagd! Een grote mate van mildheid is in ieder geval de betere helft van Droomhuis Italië niet vreemd. Wat we hier nog slechts even willen benadrukken is dat we al in het voorjaar van 2011 in deze blog op dit feit vooruit hebben gelopen door in te zoomen op de alternatieven voor Prosecco. Zowel aangeleverd door het Italiaanse bedrijfsleven dat niet geheel van eigenbelang ontbloot is (Koele Lambrusco wordt helemaal hot) als uit eigen waarheidsvinding (De bubbelende wijn van La Chiara: nog veel beter dan Lambrusco).

En wat dit laatste alternatief betreft. Hier hebben we te maken met een drankje dat in nog veel minder Italiaanse provincies mag worden gemaakt. Om precies te zijn: één. Want het betreft een product dat alleen in een klein gebied rond het plaatsje Gavi het licht mag zien. Early adopters weten dus wat hen te doen staat! Zodat de mainstream niet droog komt te staan. Zo helpen we elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten