zondag 1 maart 2015

Italië door de digitale verrekijker

Als de winterse omstandigheden er niet naar zijn om zelf in Italië te verblijven wordt een mens al snel gelokt naar internet om daar naar Italiaanse dingetjes op zoek te gaan. Via het stellen van op zich onschuldige zoekvragen aan Google kwamen we zo terecht op de pagina https://www.justlanded.com/nederlands/Italie/Just-Landed-Gids/Cultuur/De-Italianen, waarin ons een inleiding tot de Italiaanse mentaliteit beloofd wordt. “Wie zijn de Italianen? Hoe zijn ze?” steekt het wervend van wal. “Deze tekst geeft een beter zicht op de Italiaanse mentaliteit en hopelijk lezen de Italianen dit niet.” Dat belooft wat.

Het aantal Italianen dat een Nederlandse tekst gaat lezen zal vermoedelijk beperkt zijn. En wijselijk is de Italiaanse versie achterweg gelaten. Want we krijgen vervolgens een miraculeuze opeenstapeling van tamelijk oudbakken cliché’s, om niet te zeggen uiterst bekrompen vooroordelen voor de kiezen. Beseffen wij bijvoorbeeld wel voldoende dat een typische Italiaan “beleefd, trots, losbandig, sloom, temperamentvol, onafhankelijk, gezellig, adellijk, individualistisch, onstuimig, jaloers, bezitterig, opgewekt, gepassioneerd, spontaan, sympathiek, creatief, sociaal, demonstratief, vervelend, charmant, agressief, gewichtig, vrijgevig, vrolijk, ontwikkeld, onbetrouwbaar, eerlijk, extravert, onstuimig, opzichtig, eigenaardig, driftig, artistiek, een fijnproever, onbestuurbaar, elegant, onverantwoordelijk, genotzuchtig, lui en ijverig (tegenstrijdig), anarchistisch, informeel, eigenzinnig, corrupt, laks, flexibel, patriarchaal, frustrerend, inventief, sensueel, praktisch, onweerstaanbaar, ongeduldig, boeiend, vlot, vriendelijk, seksistisch, muzikaal, gevoelig, grappig, praatziek, pruilerig, macho, luidruchtig, gelukkig, vurig, hartelijk, een slechte rijder, decadent, religieus, chauvinistisch, een uitstekende kok, sierlijk, bureaucratisch, waardig, loyaal, extrovert, verdraagzaam, beheerst, een belastingontduiker, onbevreesd, ruzieziek, partijdig, iemand die houdt van schandalen, een bon viveur, conservatief, nachtelijk, energiek, overtuigd van zichzelf, wereldwijs, knap en een voetballiefhebber” is? Dat maakt meteen veel duidelijk, maar meer over de schrijver dan over het object van studie.

Nog meer gemeenplaatsen van de allerdomste soort:

“Italianen zijn nog al eens bekend om hun ondeskundigheid en stellen zich nalatig op bij het betalen van een rekening of het gebruik maken van de post. Italianen zijn over het algemeen ongeorganiseerd en het enige wat voorspelbaar is, is dat ze onvoorspelbaar zijn.”

En:

“Verwacht echter niet dat werknemers stipt zijn. Als ze toch naar het werk gaan hebben ze niet hun juist werkgerief bij zich. Ook zijn zij slecht in het halen van deadlines. Vaak houden ze geen rekening met spoedheid, afspraken nakomen, data, openingsuren en deadlines (de voetbalmatch is het enige evenement dat op tijd begint).”

Onjuist werkgerief, dat moet een mens niet willen. We citeren nog even verder:

“In het dagelijkse leven heeft men veel te maken met omkoperij (la bustarella) en alles en elke Italiaan heeft een prijs”.

“Italianen hebben een passie voor voedsel. Ze eten voornamelijk pasta met tomaten, look en olijfolie. Het zijn als het ware vleeseters en eten alles dat wandelt, loopt, kruipt, zwemt of vliegt – vooral het verdwijnende Italiaanse wild. Zoals andere Zuid-Europeanen eten zij de voedselrestjes dat andere mensen wegsmijten, inclusief voeten, oren, staart, hersenen, darmen en reproductieve organen (Italianen zou men nooit scrupuleus kunnen noemen).”

“Men beweert wel al eens dat Italianen de liefde bedrijven wanneer ze niet eten noch drinken (of zingen of kijken naar de voetbal). Italiaanse mannen hebben de reputatie meesterminnaars te zijn. Hun mannelijkheid wordt echter niet bijgestaan door het geboortecijfer, aangezien dit het laagst is in de wereld. Italiaanse vrouwen zijn knap (totdat ze trouwen tenminste). Ze weerstaan echter niet aan vettige, zingende moederkindjes die op hun knieën komen smeken.”

En zo gaat het onverdroten voort. Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate, zou een moderne Dante kunnen denken bij het naderen van de Italiaanse grens. De stompzinnigheid van de inhoud wordt hier en daar alleen overtroffen door de klungeligheid van de gebruikte taal. Het lijkt wel of een verkeerd toegepaste Vlaamse variant van Google translate is losgelaten op een tekst in Swahili.

Wat is dat voor portal dat met droge ogen zulke stupiditeiten debiteert?  Nou, vindt Just Landed zelf, “Just Landed werd gecreëerd in 2003 om mensen te helpen die naar het buitenland verhuizen. Tot op heden zijn er meer dan 170 miljoen mensen die in het buitenland wonen, werken en studeren.” Dat laatste is nog maar helemaal de vraag, want vanuit Nederlands perspectief zijn er veel meer mensen die in een buitenland wonen, werken en studeren. Denk bijvoorbeeld alleen maar eens aan al die Chinezen in China.

Maar toch (en daar gaat het hier om), Just Landed neemt zichzelf heel serieus. Het is een regelrecht internationaal platform, in stand gehouden door talrijke gemotiveerde mensen die ons willen helpen. Of we nu (wederom in de eigen Just Landed woorden) uitwisselingsstudent, professioneel of  pensioener zijn - de informatie, bronnen en diensten helpen ons bij de vestiging in het buitenland. En opgericht, voegen we er voor de volledigheid maar even aan toe, door een maffe Engelsman en een doorgedraaid ogende Duitser die zichzelf voornamelijk heel erg serieus lijken te nemen.


Misschien motiveren de uitwassen waartoe dit aanleiding geeft ons om nog eens wat verder in de psychotisch geconstrueerde belevingswereld van Just Landed te duiken. Houd deze blog maar in de gaten. Overigens zijn we ook heel nieuwsgierig naar ervaringen van lezers die Just Landed zijn gaan beschouwen als een verrijking van hun leven, dan wel als een praktisch en onmisbaar hulpje om, al dan niet als vakantiehuiseigenaar, expatgewijs native te gaan in een buitenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten