zaterdag 28 november 2015

Bellavita


Omdat we als Droomhuis Italië een uitdaging niet uit de weg gaan, dachten we dat de Bellavita Expo wel iets voor ons zou zijn. Het kostte enige moeite om ons in het profiel van de gewenste professionele bezoeker te persen, maar met een portie doorzettingsvermogen kregen we de gratis toegangsbewijzen te pakken. Daarom stonden we, na betaling van een uiterst volwassen parkeertarief, op een zonnige zondagochtend in een prettig aangeklede hal van de Amsterdamse RAI.

Bellavita houdt zich, naar eigen zeggen, bezig met the excellence of Italy. Daar kunnen we natuurlijk alleen maar blij mee zijn. Om dat duidelijk te maken worden er beurzen georganiseerd (dit jaar voor het eerst in Amsterdam) om excellente Italiaanse producten aan de Nederlandse professionele man te brengen. Dat is in ons geval niet gelukt, want wij doen iets met huizen en niet met eten en drinken, maar smakelijk en gezellig was het wel.

Dat betekende: ons al etend en drinkend een weg langs de stands banen. En daarbij wel een beetje letten op de juiste volgorde, dus niet meteen beginnen bij de afdeling wijnen. Daar was trouwens best lastig omheen te werken. Gelukkig waren er ook voldoende ambachtelijke producenten van hoogwaardige koffie, zonder smaak- en smeermiddelen, met aandacht voor het milieu en de rechten van vrouwen in de derde wereld. Kortom: met de koffie zat het wel goed tijdens ons bezoek.

Ook in de afdeling Siciliaanse hapjes was er veel te genieten. De beste half gedroogde tomaatjes ever geproefd. En wat waren de jams en marmelades van Mama uit Aci Sant'Antonio in de provincie Catania, onder de rook van de Etna toch overheerlijk! (http://www.mamaweb.it/home.htm).


En dan de variëteit die er bij de productie van Mozzarella di Bufala mogelijk blijkt. Uitgebreid werden we ingewijd in de verschillen tussen de Bufala uit Campania en die uit Lazio. En als je er kleine stukjes truffel doorheen doet ontstaat een nieuw en subtiel smaakpatroon.

Serieus werd het bij de afdeling olijfolie. Daar werd een heel college aan gewijd door een streng meisje. Een beetje losjes aan de olijfolie frummelen was niet toegestaan. Halverwege afhaken evenmin. En zo kregen we een uitgebreide olijfolieles.


Eerst opwarmen, dan ruiken, en daarna pas proeven. En natuurlijk in de juiste volgorde der olijfoliën. Beginnen bij een enigszins neutraal instapmodelletje, en dan langzaam toewerken naar de intense varianten. Peperexplosies achter de huig. Een licht brandende slokdarm. Happen naar adem bij iets te nonchalant doorslikken. Dat olijfolie een mens zoveel kan bieden! Een wereld ging, kortom, voor ons open.

Bij de wijn kwamen we weer een beetje op adem. Met wijnproeven hebben we gelukkig al enige ervaring. Zo zagen we bekende gezichten uit Nizza Monferrato die we al in onze kelder hebben liggen, en gingen we enige bio-bedrijven langs waar de intenties soms beter waren dan het resultaat. Gelukkig liepen we ook tegen de sympathieke Griek Tsoukras Stavros aan, van origine ingenieur die aan het eind van het vorig millennium het roer had omgegooid en een wijnbedrijf was begonnen, de azienda San Gabriele Arcangelo in de gemeente Cinigiano, midden in de Toscaanse Maremma (http://www.cuccuvaia.com/en/). Een plek waar we niet elke dag komen, dus was het mooi meegenomen dat we hem hier troffen met een collectie wijnen die goed op weg lijken naar een eervolle vermelding in de wijngids van de Slow Food beweging①.

Toen werd het weer ouderwets en vertrouwd wijnverhalen aanhoren en vooral proeven. Prima spul, dat onder de naam Cuccuvaia (afgeleid van de Griekse naam  κουκουβάγια, dat uil betekent) de fles wordt ingestopt. Mocht iemand in zijn Italiaanse omzwervingen daar eens in de buurt terecht komen, dan kan hij onze groeten overbrengen.De Bellavita Expo kunnen we, kortom, iedereen aanbevelen, maar voor de eerstvolgende editie moet je wel naar Chicago afreizen.



①Voor de liefhebbers van feitelijkheden: Zie voor de dikke Italiaanse versie van de slow wine gids http://www.slowfoodeditore.it/it/guide-slow/slow-wine-2016-9788884993809-588.html en voor de dunnere Engelstalige variant http://www.slowfoodeditore.it/it/foreign-corner/slow-wine-2016-english-edition-9788884993700-478.html.